Teraz jest Pn, 15 cze 2026, 12:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
Pożegnanie(?) i podziękowanie 
Autor Wiadomość
Roz-kreca się

Naklejki: 0
Post Pożegnanie(?) i podziękowanie

Cieszmy się kochać fora, tak szybko odchodzą.

W fandomie kręcę się od jakiegoś czasu i takim moim oficjalnym wejściem w fandom było to forum. I wydaje mi się, że to jest odpowiedni moment, żeby się z forum pożegnać? Na pewno żeby powspominać i podziękować. Nie wiem, czy to odpowiednia sekcja postów, ale to już raczej bez znaczenia.

Oficjalnie na forum konto założyłem w maju 2016, ale o wiele wcześniej czytałem wpisy jakie użytkownicy tutaj wstawiają. Myślę, że mógł to być nawet 2014? Nie mam pewności. W każdym razie, w 2016 założyłem tu swoje konto (byłem jeszcze na tyle młody, że ((o zgrozo!)) założyłem od razu drugie, bo zapomniałem o potrzebie potwierdzenia maila czy tam zaakceptowaniu przez admina).

No i się zaczęło - przede wszystkim czytanie postów, opinii, nawet przeglądanie ankiet, ale to co zapamiętałem najbardziej to komiksy i nowinki (czy może w tamtym momencie już starowinki) o CoS2. Jeny, ile się tego czytało, szukało na stronie rex fandom czy nawet na YT czegoś szukałem, raz nawet trafiłem na to City of Secrets Skyline czy tam Pipes. Kurde, forum miało coś w sobie takiego, zresztą nadal ma, taki... internetowy klimat? Na pewno o wiele lepszy niż Discord, pomimo o wiele lżejszej częstotliwości wysyłania postów. Ale to raczej na plus, nie? Kurde, nostalgię można odczuć nawet pisząc w tym wielkim "Napisz wątek". Jak widać można tęsknić nawet do forów internetowych. A potem te moje pierwsze posty - przejrzałem je wszystkie i nawet jako gnojek 12-letni wiedziałem o co chodzi w tych konkuterach. :noisuper: Nieskończone opowiadanie z mnóstwem błędów, pytanie czy CoS2 to Half-Life 3, potem PW od Dawida i w końcu wieloletnia znajomość z nim...
A potem przyszedł discord - i pomijając jaką kto tam ma o mnie opinię - to jednak wojenki DPRu z Forum były co najmniej absurdalne i nie na miejscu. No ale to w końcu ja przyszedłem wtedy na forum i na SB napisałem, że rejestracja się skopała i zostawiłem link do discorda. Eh, ile to już lat... :koguten: Kurde, nawet do chatboxa czuję nostalgię. Discord nigdy czegoś takiego nie zapewni, fora internetowe to jest jednak takie inne? medium, żeby nie powiedzieć lepsze; no ale przecież kiedy mamy problem i szukamy go w przeglądarce, to raczej pokażą się nam właśnie fora, rozwiązania, opisy tych rozwiązań, a nie linki do poszczególnych discordów. Tu jest wszystko o wiele bardziej zorganizowane, sam fakt ile piszę ten post już o tym świadczy. Wyszukujesz "Przygody Reksia" - i w końcu trafisz tutaj, bo to jest prawdziwy bastion fanów tych przygodówek.

Pomijając to wszystko co się działo między tamtymi czasami a obecnymi, między wczoraj a dziś, to zawsze miałem z tyłu głowy ten tekst Kretesa z CoS - "Ciekawe co tam na forum, ponoć jakiś przewrót był..." czy jakoś tak. Bo to naprawdę była, jest, i mam nadzieję, że wciąż będzie, skarbnica postów, wiadomości, przemyśleń, czasem nawet emocji i dram. Wiadomość o zamknięciu spadła trochę z dnia na dzień, rozbiła szyki i tak dalej...
I ja oczywiście zdaję sobie sprawę, że może ten referat jest niepotrzebny, może się jednak ułoży, ale:

Chciałbym, żeby ten temat właśnie, był takim swoistym podziękowaniem za forum. Powspominajmy swoje początki tutaj, jak to się kiedyś pisało, co się nam najbardziej z forum kojarzy, finalnie bądźmy wdzięczni, że to wszystko w ogóle powstało. I ja pozwolę sobie zacząć od siebie, chociaż najdłużej tu nie balowałem, i mnóstwo lore mnie ominęło. Kurde, to właśnie tutaj chciałem publikować jakieś krótsze opowiadania czy przedstawić wreszcie skończone Kretes i Skarb Piratów, czy jakieś inne mody, projekty, może nawet patche. Obawiam się, że za późno.

Może to za wcześnie. Może uda się przenieść forum na inny hosting. Może z back-upu uda się to jakoś wszystko odtworzyć. Ale i tak, na dzień dzisiejszy...

Dziękuje za wszystkie posty, opowiadania, komiksy, za wszystkie rozmowy, rozmówki na chacie.
Dziękuje za te wszystkie zabawy i konkursy, za Potworium, i za najmniejsze gierki.
Dziękuję za wszystkie dramy, które się śledziło po latach z zapartym tchem.
Dziękuję twórcom tego forum i adminom ze starego Aidem Media, bo nie tylko stworzyliście świetne przygodówki, ale też daliście młodszym graczom miejsce, gdzie mogli by się komunikować ze sobą, znajdować nowinki o nowych grach, rozmawiać ze stwórcami na temat fabuły, na temat samych gier.
Dziękuję, że to właśnie tutaj dowiedziałem się jak modyfikuje się minigierkę Mumionków, a potem .anny.
Dziękuję, że niektóre recenzje, wpisy, zachęciły mnie do zainteresowania się twórczością Juliusza Verna.
Dziękuję, że przez tyle lat powstawały tu rzeczy - czy to techniczne patche, czy to artystyczne wariacje na temat PR.
Dziękuję, że to właśnie tu dowiedziałem się o CoS2, że to właśnie tu czytałem o nawiązaniach i planach z tymże wspomnianym.

Po prostu:
Dziękuję wszystkim, którzy współtworzyli to miejsce.
Dziękuję za to Forum.

Boże Wszechmocny! Dosyć! Dosyć!

Śr, 10 cze 2026, 20:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1 ]