Powracam po wakacyjnym urlopie.
Na początku wspomnę, że postaram się teraz aby raz w tygodniu pojawił się nowy wywiad. A teraz zapraszam na długo oczekiwany nowy wywiad:
Ja:Cześć. Wywiad na który tak długo czekaliście, będzie przeprowadzony z jednym z moderatorów naszego forum - Botem. Standardowo, poproszę Cię teraz abyś się przedstawił i powiedział troszkę o sobie.
Bot:Ave wszystkim, jestem Botem i przez 17 lat mego żywota nie zrobiłem nic interesującego o czym warto wspominać. No może oprócz tych kilkunastu zrobionych przeze mnie poziomów do RiK:TTW. Jeśli kogokolwiek to obchodzi to za jakiś tydzień rozpocznę 3 klasę w nadziei uzyskania tytułu technika-informatyka.
Ja:Na forum jesteś od ośmiu lat, czyli tylu od ilu istnieje. Jak się na je natknąłeś, i jakie były twoje pierwsze wrażenia związane z pobytem na forum?
Bot:To było niedługo po tym jak właściwie mój dom został do internetu podłączony. Szukałem informacji o pracach nad Kapitanem Nemo i natknąłem się na stronę. Najpierw było przeglądanie strony, potem dopiero natrafiłem na forum. Oczywiście na początku tylko czytałem, zasmuciło mnie info o wstrzymaniu prac nad grą. Potem czytanie opowiadań - no i po napisaniu własnego zarejestrowałem się i publikacja pierwszego rozdziału była moim pierwszym postem. Z tego okresu pamiętam DoDo oraz Tailsa (ileż on miał nicków, zmieniał je jak rękawiczki). Pamiętam też (niestety w chwili dołączenia do forum martwy) temat Pana Administratora, który miał zwieńczyć się produkcją gry Reksiowej odpalanej przez przeglądarkę.
Ja:Większość userów kojarzy cię przede wszystkim dzięki twojemu wspaniałemu komiksowi ''Reksio i Weterynarz Coś''. Jak wpadłeś na pomysł zrobienia komiksu?
Bot:Po pierwsze - nie jest wspaniały. A po drugie - chciałem zrobić coś innego od opowiadań. Parodia/crossover Doctora Who uznałem za niezły pomysł. I jednocześnie udowodniłem, że można wycinać w Paint'cie elementy z obrazka, praca żmudna ale efekt chyba nawet lepszy niż różdżka w Gimpie/Photoshopie. Samego Gimpa użyłem natomiast w późniejszych odcinkach, bawiąc się skalowaniem, filtrami, rozmywaniem itd.
Natomiast już ostatnie odcinki to była zgrywa z obecnej sytuacji politycznej (na forum o Reksiu? o zgrozo) forum. Szczurzyca i inni podobali się czytelnikom. Z perspektywy czasu komiks jest okropny technicznie - ciągłe powtarzanie tych samych póz postaci - brr.
Ja:Wiele osób zastanawia się, czy jest jakaś szansa abyś kontynuował komiks. A jakie jest twoje zdanie na ten temat?
Bot:Nie ma żadnych szans na to żebym kontynuował komiks. Jeśli jakiś stworzę to będzie ręcznie rysowany i niezwiązany z Reksiem.
Ja:Okej. A jak to się stało, że nawiązałeś współpracę z AM przy tworzeniu poziomów w RIKTTW?
Bot:Pan Hrynkiewicz rozpisał konkurs na stworzenie poziomu w edytorze RiK:WA. Wygrałem niejako walkowerem - oprócz mnie poziom na konkurs przygotowała tylko jedna osoba. Oczywiście nagrodą - niespodzianką była owa współpraca. Dlaczego wpadnięto na pomysł z konkursem? - otóż przy tworzeniu silnika pracowano z zewnętrznym wykonawcą, który dostarczył dość prosty w obsłudze edytor. A że nikomu w Aidem nieszczególnie chciało się robić poziomy, postanowiono zwrócić się do userów o pomoc. W moderatorium zdecydowano, że ten konkurs będzie idealny aby poszukać kogoś kto by owe poziomy tworzył, jednocześnie nie zdradzając tajemnicy innym. Oprócz mnie poziomy tworzył (były już) członek moderatorium - Topek. Warto wspomnieć, że ów User przed laty wygrał w organizowanym przez twórców quizie - nagrodą był kubek ze specjalnym nadrukiem (min. imiennym... nickowym?).
Ja:A jak wspominasz pracę nad tworzeniem poziomów?
Bot:Patrząc wstecz, dzisiaj postarałbym się to zrobić lepiej. Edytor był prosty w obsłudze, wychodziły liczne poprawki. Jedne bugi znikały, pojawiały się inne. Hrynkiewicz zamieścił poradnik odnośnie tworzenia poziomów. Sam stworzyłem min. poziom w kształcie pralki, odkurzacza, całej łazienki, czy nawet wanny. Ba pamiętam nawet taki który dział się na rolce papieru toaletowego. Z ciekawszych rzeczy - w pierwszej wersji dało się spaść postacią w przepaść. Oczywiście usunięto to, bo mogłoby to doprowadzić do niepotrzebnej frustracji przy wciśnięciu o jednej strzałki kierunkowej za dużo. Do tego roboty strażnicze zabijały we wszystkich kierunkach, a nie jak ostatecznie tylko jeśli się stało przed nimi.
Ja:Kilka lat temu zostałeś mianowany przez userów i moderatorium moderatorem. Jesteś nim już od około czterech lat. Pytanie więc, jak wspominasz pierwsze chwile w tym nowym zawodzie i co sądzisz o obecnej sytuacji na forum ( czy uważasz że forum w tym czasie rozwinęło się na lepsze czy gorsze, czy jest mniej spamu, więcej)?
Bot:Nawet nie wiedziałem, że jestem już nim od 4 lat. Właściwie to po sporej przerwie dopiero teraz zacząłem bywać na forum częściej. Ba - o premierze 1 epizodu City of Secrets 2 dowiedziałem się z serwisu growego, a nie forum. teraz widzę są jakieś eventy, ale się w to nie zagłębiam. Jeśli ktoś ma coś wiedzieć o sytuacji na forum to ja wiem o tym najmniej. Podsumowując - jestem zaskoczony, że to forum jeszcze nie umarło i nadal ktoś tu jest.
Ja:Teraz czas na kilka luźniejszych pytań. Jakie są twoje zainteresowania?
Bot:Gry, informatyka, tworzenie... no i fandom Doctora Who oraz Kucyków.
Ja:A uprawiasz jakiś sport, bądź się nim interesujesz?
Bot:Nie.
Ja:Wolisz czytać książki czy oglądać filmy?
Bot:Jeżeli ktoś zekranizował książkę to książka zawsze jest oryginałem, a film jest skrócony i przeinaczony. Tak samo jeśli na podstawie filmu napisana zostanie książka to zawsze lepiej widzieć oryginalny zamysł.
Ogólnie to film i książka to zupełnie inne media, rządzące się innymi prawami - to co lepiej wypada w jednym wypada gorzej w drugim. Także odpowiedź na pytanie czy wolę książki czy filmy brzmi: wszystko mi jedno, byle było dobre.
Ja:A możesz polecić jakieś ciekawe książki, lub filmy które tobie się spodobały?
Bot:Trylogia Back to the Future, stara trylogia Star Wars, oraz Indiana Jones (bez 4 części) to filmy, które mogę oglądać co roku - więc dla mnie są ponadczasowe oraz polecane (nie wiem tylko kto tych klasyków nie obejrzał już wcześniej). Z książek... powiedzmy, że Tolkien, Pratchett, czy Sapkowski (jestem w połowie trylogii Husyckiej). Na ten moment nie przychodzi mi nic więcej do głowy.
Ja:A teraz zadam pytanie, bez którego nie może się obejść - Jaki jest twój ulubiony smak pizzy?
Bot:Lubię zwykłą Margheritę. Takiego pytania się nie spodziewałem, bardziej ulubiony doktor albo kucyk ;p
Ja:No dobrze, to tyle ile chciałbym od ciebie wyciągnąć. Jeżeli chcesz na koniec coś dopowiedzieć, lub kogoś pozdrowić jest właśnie na to moment.
Bot:Nieznany, jeśli to czytasz - powinniśmy zacząć pisać kolejny rozdział Creation Isles jeśli chcemy się jakoś sensownie wyrobić.
A cała reszta niech pozdrowi jednym - Ave Bot, a ja wtedy odpowiem Ave ja.
To tyle - dobranoc i shotgunów pod poduszką na wypadek niezapowiedzianej wizyty jegomościa bez twarzy w garniturze.
Ja:A mi pozostaje podziękować, że udzieliłeś wywiadu.
Bot:Kulturalnie powiem, że cała przyjemność po mojej wyłącznie stronie.